Anne Varosesta ja Pirjo Antikaisesta tuli liikkeenluovutuksessa SOLilaisia.

liikkeenluovutus

Vaula Aunola 

Matias Honkamaa

Kun työnantaja vaihtuu

Savon Koulutuskuntayhtymän laitoshuoltajat siirtyivät liikkeenluovutuksessa SOLin palvelukseen. Anne Varonen oli yksi heistä. – Asiat sujuivat mielestäni oikein hyvin.

Savon Koulutuskuntayhtymä siirsi siivoustoimensa liikkeenluovutuksella SOLille 1.8.2009. Neliöitä silloiseen sopimukseen kuului 45 tuhatta ja se tehtiin kolmeksi vuodeksi kahdella optiovuodella.

– Samalla meille siirtyi silloin niin sanottuina vanhoina työntekijöinä 21 laitoshuoltajaa ja heidän esimiehensä, palvelujohtaja Heidi Uotinen sanoo.

– Kuntayhtymän kanssa tehdyn sopimuksen mukaisesti heillä säilyivät vanhat työehdot ja ensimmäisen kolmen vuoden aikana noudatettiin kunta-alan työehtosopimusta. Optiovuosina siirryttiin sitten kiinteistöpalvelualan sopimuksen piirin ja silloinkin muutoksia tuli vain lähinnä lomapäivien laskemiseen.

”Oli tärkeää saada nämä ammattilaiset sitoutumaan uuteen työnantajaansa.”

Kesän aikana toteutettiin työntekijöiden osaamiskartoitus.

– He olivat erittäin ammattitaitoista väkeä eikä lisäkoulutuksiin ollut juurikaan tarvetta. Monien kohdalla tosin työkohde vaihtui.

Uotinen korostaa, että oli hyvin tärkeää saada nämä ammattilaiset sitoutumaan uuteen työnantajaansa.

– Kun tutustuimme uusiin kohteisiin ja kerroimme SOLista, meillä oli aina myös pääluottamusmies mukana.

– Taisimme onnistua, koska meihin suhtauduttiin positiivisesti, kun työt kohteissa elokuun alussa alkoivat. Meillä on edelleen töissä useita silloin SOLiin siirtyneitä työntekijöitä.

Vuonna 2014 kaikki kohteet kilpailutettiin uudelleen.

– Silloin sopimuksemme laajeni ja mukaan tulivat myös Iisalmen ja Varkauden toimipisteet sekä Kuopiosta joitakin yksittäisiä uusia pienempiä kohteita. Kaikkiaan se kattaa nyt liki 60 tuhatta neliötä.

Sujuva siirtyminen

Palveluvastaava Anne Varonen siirtyi Savon koulutuskuntayhtymältä SOLin palvelukseen liikkeenluovutuksessa.

– Olin ollut sitä ennen Koulutuskuntayhtymän palveluksessa viitisen vuotta. Minusta siirtyminen sujui hyvin. Menin normaalisti töihin loman jälkeen ja kohdekin pysyi samana.

Varonen oli silloin jo suorittanut laitoshuoltajan tutkinnon.

– Olin ollut jo pari vuotta kuntayhtymällä siivoojana, kun meiltä lähti semmoinen innostunut porukka tutkintoa suorittamaan. Ja minäkin tein sen sitten työn ohella eli parina iltana viikossa istuttiin koulun penkillä.

Palvelualalle houkutteli hyvät työnsaantimahdollisuudet.

– Nuorena töitä piti tietenkin saada jostain ja mietin, että näitä hommia on ainakin aina tarjolla. Tykkään tästä työstä.

Nuoret saavat kiitosta

Anne Varonen siivoaa Kuopion keskustassa sijaitsevassa Savon ammatti- ja aikuisopistossa.

– Onhan tämä vaihtelevaa ja nuorten parissa on mukava tehdä töitä. He tervehtivät ja joidenkin kanssa tulee juteltua enemmänkin, ja uudet oppilaat tunnistaa tietenkin heti. Vuosien kuluessa olen myös nähnyt aika monen valmistuvan.

”Nuorten parissa on mukava tehdä töitä.”

– Sotkeakin nuoret tietenkin osaavat, eivät tietenkään kaikki. Mutta meitä myös uskotaan, kun sanomme, että roskat roskikseen.

Palveluesimies Pirjo Antikainen piipahtaa paikan päällä viikoittain.

– Muulloin pidämme yhteyttä kännykällä, jos aihetta on.

Työn vastapaino löytyy mökiltä.

– Sinne kun menee, niin kaikki unohtuu. En ole mikään himomarjastaja tai sienestäjä, mutta aina vaan tekemistä löytyy.

Jaa juttu

Sol.fi   |   Kuntasolisti.fi
SOL Palvelut 2018