Pornaisten kunnalla on kaikkiaan yli 14 000 neliötä huolehdittavana.

konsultointi

Vaula Aunola 

Antero Aaltonen

Lean-konsultointi tuotti tulosta

Pornaisten kunnan koko siivoustoiminta uudistettiin. – Täytyy sanoa, että olemme todella tyytyväisiä lopputulokseen, palvelupäällikkö Hilkka Seppinen toteaa.

– Koko prosessi sujui ripeässä aikataulussa, vaikka mitoitettavat kohteet sijaitsivat kaikki eri puolilla kuntaa ja olivat hyvin erilaisia, Hilkka Seppinen sanoo.

Pornaisten kunta päätti viime vuonna uudistaa koko siivoustoimintansa ja otti ulkopuolisen asiantuntijan kumppanikseen kehitystyöhön.

– Tarjouskilpailussamme SOL valikoitui voittajaksi asiantuntemuksensa perusteella. Heidän tehtäväkseen tuli siivouksen mitoituksen päivittäminen, työtehtävien suunnittelu, työntekijöiden koulutus ja samalla Lean-konsultointi, Pornaisten kunnan palvelupäällikkö Hilkka Seppinen kertoo.

Töiden uudelleenjärjestelyillä oli tarkoitus saada kunnan niukat resurssit riittämään paremmin.

– Täytyy sanoa, että olemme kunnassa olleet todella tyytyväisiä lopputulokseen ja kaikki asettamamme tavoitteet saavutettiin. Nyt tulemme ihan loistavasti toimeen jopa hieman vähemmilläkin resursseilla kuin ennen eli voin aidosti suositella SOLin mitoituspalvelua muillekin.

Kerralla oikein

Hilkka Seppinen kertoo, että siivottavana on kouluja, kirjasto, vapaa-ajantiloja, toimistotiloja ja paloasema, kaikkiaan yli 14 000 neliötä.

– Kävimme ensin yhdessä läpi tilojen pohjapiirustukset ja sitten SOLilaiset pääsivät työhönsä.

– Koko prosessi sujui ripeässä aikataulussa, vaikka mitoitettavat kohteet sijaitsevat kaikki eri puolilla kuntaa ja ovat osin hyvin erilaisia rakennuksia. Yhteistyömme käynnistyi huhtikuussa ja lokakuussa oli jo valmista, vaikka välissä olivat kesälomakuukaudetkin.

Seppinen kiittelee myös projektin aikaista tiedonvälitystä.

– SOLin myyntipäällikkö Jukka Laine piti meihin tiiviisti yhteyttä ja kertoi aina missä vaiheessa kulloinkin mennään.

Jukka Laine kertoo, että mitoitus ja suunnittelu Pornaisissa tehtiin SOLin omilla työkaluilla.

– Toteutus hoidettiin aivan kuin kyseessä olisi ollut SOLin oma kohde. Käytämme Lean-filosofiaan perustuvaa Kerralla oikein -mallia hyvin erilaisissa kohteissa. Siinä tavoitteet ovat hyvin konkreettisia. Tarkistamme esimerkiksi reitit, työvälineiden sijainnin ja tarvittavat kuljetuksen apuvälineet niin pääsemme eroon turhista askeleista ja odottelusta, Laine kertoo.

– Olemme toteuttaneet samankaltaisia Lean-aiheisia konsultointeja jo useille asiakkaillemme, hän lisää.

Henkilökohtainen koulutus

Kun mitoitus ja työtehtävien suunnittelu olivat valmiit, SOL aloitti henkilökunnan koulutukset.

– Käytimme tässäkin aivan samoja menetelmiä kuin omissa koulutuksissamme eli kohteiden kaikki tehtävät, työnkulku, työvälineet, aikataulutus, ergonomia ja työturvallisuus käytiin siis tarkkaan läpi työntekijöiden kanssa, Jukka Laine kertoo.

– Samalla kaikki saivat perustiedot Lean-toimintamallista, hän lisää.

Hilkka Seppinen kertoo, että kentällä näistä koulutuksista pidettiin.

– Joitakin meidän siistijöitämme oli tosin alkuun hieman jännittänyt ajatus siitä, että joku tulee seuraamaan heidän työpäiväänsä. Palaute oli kuitenkin reilusti positiivista ja koulutukset koettiin hyödyllisiksi, Seppinen sanoo.

– Jälkeenpäin minulle kerrottiin, että he eivät olisi varmaan yksinään millään esimerkiksi keksineet muuttaa joitakin vanhoja toimintatapoja sujuvammiksi.

– Töiden sujumisestahan Leanissa onkin kysymys. Kun kaikki turhat askeleet ja odottamiset jäävät pois, niin työpäivän aikana ehtii kiireettömämmin tehdä kaiken tarpeellisen. Se myös vähentää stressiä, Laine lisää.

– Nyt me vaan pidämme kiinni siitä, että annettuja ohjeita noudatetaan, Seppinen toteaa.

– SOLin kanssa saatamme tehdä jälleen yhteistyötä esimerkiksi peruspesujen merkeissä, ikkunanpesuja he ovat meillä jo aiemminkin hoitaneet.

Jaa juttu

Sol.fi   |   Kuntasolisti.fi
SOL Palvelut 2018